Valpar och valpplaner

Vi planerar valpar våren 2023. Mer info kommer men hör gärna av dig redan nu om du är intresserad av valp från oss. Vi välkomnar också gärna inbokade besök - ring eller mejla!

***Steffi fick sex valpar den 11 september 2021. Alla är tingade. ***
Steffi - Old Smuggler's Frozen Dreams - väntar sin andra kull i mitten av september. Hennes första är snart ett år gammal och alla valparna fungerar mycket bra i sina familjer. Steffi är fem år och kullsyster med vår Silas. Hon är utställd med excellent, har godkänt vallanlagsprov och ett godkänt anlagsprov viltspår. Hd-röntgad med A. Hon är parad med en tio år gammal hane som heter Farmarens New Investment. "Lasse" som han kallas, är utställd med CK och res-cert och hd-röntgad med B. Beräknad hd-index för kombinationen är 99 (aug 2021). Färgerna blir en överraskning. Vi vet att Steffi kan lämna alla färger men Lasse är svart och har inte haft valpar tidigare. Eftersom båda hans föräldrar också är svarta är allt möjligt. Det kan bli bara svart, eller svart och blått, eller svart och brunt eller alla färger - svart, brunt, blått och sand.

Farmarens New
Investment

Ch Malinda's Don Juan

Ch Movitz Philosophical Poet
Malinda's Black n' Bonnie

Ch Farmarens Good Girl

Ch Diotima Sea Wolfe at Ramsgrove
Ch Farmarens Real Diamond

Old Smuggler's
Frozen Dreams

Ch Spindrift Bend it Like Beckham Ch Nonesuch H'Air Jordan
Ch Spindrift Something About Mary

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Mymlan är parad med Ch Moonfellow Free Spirit - "Bingo". Han är sju år och är importerad från Tyskland. Bingo är utställningschampion i flera länder och har också ett godkänt vallanlagsprov samt ett godkänt anlagsspår i viltspår. Han är hd-röntgad med resultat A.
Mymlan ställdes ut på en av våra stora specialer. Hon placerade sig med ck (championkvalitet) och har inte ställts ut mer sedan dess, delvis naturligtvis p g a pandemin. Hon har ett fint BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund), godkänt vallanlagsprov, godkänt anlagsprov viltspår och SBC:s Allroundplakett Brons. Mymlan är hd-röntgad med resultat B och har friröntgade armbågar. Hon är DNA-testad hos Embark. 

Ch Moonfellow Free Spirit

Ch Philemon
Made to Love

Thymewinds Midwinter Magic at Westbere
Ch Philemon Paper Rose

Ch Moonfellow Dream
With Me

Ch Leamedo Weaver O' Dreams for Gildenmede
Ch Moonhill Dream Your Dream

Old Smuggler's My Heart's Desire

Ch Beastly's Tweed Kettle Ch No-Nonsense's Baronbyron
Ch Beastly's Never Mind

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Silas och Kitty är mina två "coronahundar". Båda saknar ett cert för att bli champions och jag hade hoppats att de skulle få dem under 2020. Nu blev det inget av med den saken och i nuläget planerar vi istället en valpkull. 
Kitty är tre år. Hon är utställd tre gånger som junior och placerade sig i bästa tik-klass samtliga gånger med två cert och en juniorvinnartitel. Hon har också ett godkänt anlagsprov i viltspår. Kitty är hd-röntgad med resultat A och har friröntgade armbågar. Hon är DNA-testad hos Embark. 
Silas har förutom två cert och ett NORDC (nordiskt cert) ett godkänt vallanlagsprov, godkänt anlagsprov i viltspår och ett genomgånget, fint BPH. Han har SBC:s allroundplakett i brons. Hd-röntgad med A, friröntgade armbågar och är DNA-testad hos Embark. Silas har lämnat två fina kullar hos andra uppfödare och nu gläder vi oss åt att det äntligen blir valpar efter honom hos oss. 

Old Smuggler's
Subzero Hero

Ch Spindrift Bend it Like 
Beckham

Ch Nonesuch H'Air Jordan
Ch Spindrift Something About Mary

Old Smuggler's Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

SE JV-19 Old Smuggler's
Jazzkatten

Old Highland's Joyful Joker Ch Woolpack's James Dean
Ch Old Highland's Flower Power Peace

Old Smuggler's
June Monsoon

Ch Goonie's Highlander Lad
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Steffi fick sex valpar den 15 augusti 2020. Alla är tingade. 

Steffi - Old Smuggler's Frozen Dreams - väntar valpar i mitten av augusti 2020. Steffi är en blå tik, fyra år gammal och det blir hennes första kull. Hon ägs av min kennelpartner Jessica Kjellsson och bor i Stockholms innerstad. Valparna kommer dock att födas hos mig på landet utanför Tystberga. Steffi är en mycket glad och följsam hund som är med på det mesta och som passar utmärkt i sin familj med stadsliv, barn och "stoj". Hon är utställd ett par gånger med excellent och har även avlagt ett godkänt vallanlagsprov. Steffi har också tränat viltspår med sin familj, något de kanske tar tag i igen efter valparna.

Vi funderade mycket och länge på vem som kunde vara en lämplig partner till Steffi. Hon har själv en lite annorlunda stamtavla med mycket amerikanska, framgångsrika hundar inom både utställning, agility och vallning m m. Vi vill gärna bidra till att bibehålla avelsbasen i rasen och det gör det extra svårt att hitta hanar. Drömmen var en frisk, trevlig, äldre hane som antingen inte haft valpar förut eller som haft endast någon enstaka kull och som inte har en alltför vanlig stamtavla.  Valle är tio år gammal och hans första kull föddes hos hans uppfödare i våras.

Valle är utställningschampion i Sverige och Danmark, har ett fint BPH, godkänt anlagsprov viltspår och innehar specialkubbens allroundplakett i brons. Han har mycket europeiska linjer bakom sig. Både Steffi och Valle är hd-röntgade med A-höfter och valparnas preliminära kullindex är 103. Inavelskoefficienten för kullen är 0% vid fem generationer, 7,9% vid tio generationer och 23,8% med samtliga generationer räknade ända till rasens stamhundar. Oavsett hur man vill räkna är det en mycket låg inavelskoefficient för rasen. Färgerna blir svart och blått, chansen att det även blir brunt och sand är 50%. 
Välkommen att höra av dig om du är intresserad av en valp!

Ch Vallklanens Old Ben Lomond

Ch Nobility Nice to Look Like Daddy

Moonspell Motivation
Ch Nobility Zinderella Zandy

Ch Breaker Choice for Victory

Ch Now and Then Hole in One
Ch Beardmarked's Named Tequila

Old Smuggler's
Frozen Dreams

Ch Spindrift Bend it Like Beckham Ch Nonesuch H'Air Jordan
Ch Spindrift Something About Mary

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Vi hoppas på valpar kring 7 april. Det är vår glada och mysiga Mymlan - Old Smuggler's My Heart's Desire - som kommer att ha sin första kull. Mymlan har gjort ett fint BPH som visar att hon är skottfast och trygg. Hon har också avlagt ett godkänt vallanlagsprov och ett godkänt anlagsprov i viltspår. Hon är utställd med ck (championkvalitet) och är hd-röntgad med B och ed-röntgad UA. Hon innehar specialklubbens allroundplakett i brons. 
Mymlan är parad med Old Smuggler's Big Top Clown, även kallad Mulle. Mulle är nio år gammal och mycket meriterad, bland annat genom att vara en av de bearded collies som nått längst inom bruksgrenen sök någonsin genom att bli godkänd i högre klass. Han har ett mycket fint MH med bl a 1 på skottet, är uppflyttad till lydnadsklass 3 (f d elitklass), har godkänt vallanlagsprov, är utställd med CK och har tävlat rallylydnadens fortsättningsklass. Mulle innehar specialklubbens allroundplakett i silver och brons och är bara något poäng från den eftertraktade guldplaketten! Mulle är hd-röntgad med A.
MYMLAN FICK ENDAST EN VALP OCH HAN ÄR SÅLD. 

Old Smuggler's Big Top Clown

Ch Rivermeadow's Wild Card

CH Midnight's Let's Rock 'n' Roll Again
Woolpack's Love Me Do

Ch Old Smuggler's Hat Trick

Ch Old Smuggler CaRob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker

Old Smuggler's My Heart's Desire

Ch Beastly's Tweed Kettle Ch No-Nonsense's Baronbyron
Ch Beastly's Never Mind

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Födda 9 februari 2020 - mamma är "Skye" som bor hos sin matte Liza Darmell i Älvkarleby. Skye hade en kull här hos oss 2018 och generöst nog erbjöd Liza mig att låna henne för ännu en kull. Förra kullen blev mycket trevlig, med anmärkningsvärt pigga och framåt valpar så jag tackade genast ja till den här möjligheten. Skye är  svensk viltspårschampion (SE VCH.) Hon är också utställd med excellent, har ett godkänt vallanlagsprov och har avlagt ett mycket fint BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund.) Skye innehar specialklubbens allroundplakett i brons. Hon är hd-röntgad med A. 
Hanen kallas Ufo och är snart 3 år gammal. Han är ännu helt omeriterad. Det betyder inte att han saknar kvaliteter utan att hans uppfödare ännu inte har satt igång att visa honom. Han är förstås höftledsröntgad och har resultat A. Jag träffade honom och hans syskon för första gången när de var 10 veckor gamla och blev mycket förtjust i dem. De var inte bara snygga och välkonstruerade utan ljuvligt harmoniska i temperamenten. Sedan dess har jag haft dem i bakhuvudet . 
Skye och Ufo har nu en kull född 9 februari med fem hanar och två tikar, samtliga är svarta.
ALLA VALPAR ÄR TINGADE.

Old Highland's Unique Glamour Boy

Old Highland's Joyful Joker

CH Woolpack's James Dean
Ch Old Highland's Flower-Power Peace

Philemon Careless Whisper

Ch Moonhill's Done 'n Dusted
Philemon Pure 'n' Plain

SE VCH Old Smuggler's
Just Chillin'

Ch Spindrift Bend it Like Beckham Ch Nonesuch H'Air Jordan
Ch Spindrift Something About Mary

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

Valparna är födda! 22 december 2018 fick vi sju fina, pigga valpar. Tre hanar och fyra tikar, alla är svarta med fina vita tecken. De kommer att vara leveransklara i mitten av februari. Alla valparna är tingade.

Skye - SE VCH Old Smuggler's Just Chillin' - bor hos sin matte Liza Darmell i Älvkarleby och kommer att ha en kull valpar här hos oss i vinter. Skye är  svensk viltspårschampion (SE VCH.) Hon är också utställd med excellent, har ett godkänt vallanlagsprov och har avlagt ett mycket fint BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund.) Skye innehar specialklubbens allroundplakett i brons. Hon är parad med en underbar hane som är importerad från Holland - SE UCH Braemoor's Spitfire, till vardags kallad Jeffrey. Han är tre år gammal och förutom att vara en mycket fin representant för rasen både mentalt och exteriört (svensk och norsk utställningschampion samt genomförd BPH) har han också en annorlunda stamtavla som bidrar till rasens genetiska variation här i Sverige. Det gör även Skye som bl a har en amerikansk pappa. Jeffrey bor i Jämtland på kennel Fjällglimtens. Vilka färger valparna kan få är inte möjligt att säga med säkerhet - det kan bli allt från bara svart till alla fyra färgerna. Skye är hd-röntgad med resultat A och är hereditärt fri från ögonsjukdomen CEA. Jeffrey är hd-röntgad med resultat B och är också hereditärt fri från CEA. Det innebär att valparna också kommer att bli hereditärt fria från CEA.

Om du är intresserad av våra valpar är du förstås mycket välkommen att höra av dig! Skicka mig ett mail på charlotte@oldsmuggler.se eller slå en signal 072-3176022. Vi hörs!

Ch Braemoor's Spitfire

Ch Babbacombe Olympic Bonfire

Babbacombe Imagination
Babbacombe As Good As It Gets

Braemoor's Ready Made

Ch Braemoor's Firecracker
Ch Bushblades Ready to Rejoice

SE VCH Old Smuggler's
Just Chillin'

Ch Spindrift Bend it Like Beckham Ch Nonesuch H'Air Jordan
Ch Spindrift Something About Mary

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good Fellow
Ch Old Smuggler's Hat Trick

2018:
Årets valpar mår fint i sina nya hem. Hos oss stannade en härlig liten Kitty, mer om henne senare.

Old Highland's
Joyful Joker

Ch Woolpack's James Dean

Ch Alistair's Master of the Game
Ch Woolpack's Zweetie Pie

Ch Old Highland's
Flower-Power Peace

Ch Woolpack's No Matter What
Old Highland's Dreams of Adventure

Old Smuggler's
June Monsoon

Ch Goonie's Highlander Lad Ch Firstone Aus Dem Elbe Urstromtal
Goonie's Golly Miss Mollie

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker

2017:
Årets valpar har flyttat hem till sina nya familjer. Vi har inga planer för fler kullar under 2017 tyvärr. 
Tintins valpar födda 14 februari 2017. Sju fina, kraftiga valpar - tre hanar och fyra tikar. Vi hade en lång väntelista så alla var bokade innan de föddes och har åkt till sina nya hem - förutom en liten Mymlan som stannat hos oss! 

loading...

Nästa kull planeras till våren 2017 då Tintin - Old Smuggler's Tickled Pink - förhoppningsvis kommer att få sin andra kull. Hon är parad med Ch Beastly's Tweed Kettle, även kallad "Hugo" och valparna bör födas kring 17 februari 2017. Hugo uppfyller de viktigaste av mina kriterier; han är sju år gammal  (inte för ung), han har bara använts till en kull tidigare (ingen "matador"), han har en trygg och trevlig mentalitet och han har en stamtavla som erbjuder lite annorlunda linjer än majoriteten av hanarna i Sverige. Hugo är också en mycket snygg hane som kompletterar Tintin väl. Han är internationell, svensk och norsk utställningschampion. Både Hugo och Tintin har genomgått BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) med skott och är hd-röntgade med resultat A. Tintins kullbror Old Smuggler's On Cloud Nine "Pilsner" toppar för närvarande SBC:s agilitylista.  Om du vill läsa mer om Hugo hänvisar jag till hans ägares hemsida: http://beardedcolliesbythesea.blogspot.se/p/hugo.html
Stamtavla på valparna nedan, inavelskoefficient enligt SKK's avelsdata (5 generationer) 0,6%. Räknat på 10 generationer (vilket ger betydligt mer information) blir valparnas inavelskoefficient 9,3% vilket är mycket lågt för vår ras.
Fler bilder på Hugo finns under stamtavlan!
I kullen väntas antingen svarta och bruna valpar, alternativt samtliga fyra färger. Kullen beräknas födas i mitten av februari 2017. Om du vill ställa dig i kö för en valp är du välkommen att kontakta mig på mail charlotte@oldsmuggler.se eller slå en signal på 072-317 60 22.

Ch Beastly's Tweed
Kettle

Ch No-Nonsense's
Baronbyron

Ch No-Nonsense's Xiebert
Thuja Vom Schavolliehof

Ch Beastly's Never Mind

Ch Breaksea Norwegian Wood
Beastly's Tomorrow Never Knows

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good
Fellow
Potterdale Star Attraction
Ch Alistair's Cheek to Cheek

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker
loading...
2016:
Den efterlängtade kullen är född!  Den 20 februari 2016 nedkom Tintin -  Tintin - Old Smuggler's Tickled Pink - med sex valpar. Den sistfödde klarade sig tyvärr inte, men vi har fem fina valpar! Pappa är Ch Spindrift Bend it Like Beckham (se nedan!) från USA och parningen har skett med insemination med frusen sperma. Alla valparna har åkt till sina nya hem förutom, naturligtvis, de två som stannar hos oss!

Jag hade förmånen att få döma en special i USA i juni och i en stor och mycket fin championklass stod en blå hane. Stolt, vänlig, vacker och precis lagom av allting. För mig var han ett självklart val för BIR och naturligtvis var jag mycket nyfiken på vem han var när jag dömt klart. Han hette MBISS GCH Spindrift Bend It Like Beckham PT MX MXB MXJ MJB MXF T2B2 PD SPS SPJ SPG SPK SPR CL1-H TDI CGC VX och jag var alltså inte precis den första som "hittat" honom. Beckham är uppfödd av Pam Harris, Spindrift och ägd av Shannon Smart.
loading...

Att välja en hane till BIR på en stor utställning är en sak, att vilja använda den i avel är en annan. Väl åter i Sverige började jag fundera och allting kändes bra. Han är en vänlig, trygg och stabil hund. Jag känner till de flesta hundarna i hans stamtavla, framförallt på fädernet. Han har ett par linjer bakom sig som går tillbaka på de tidiga importerna till USA och bidrar på det viset med gener som tidigare inte funnits i Sverige, vilket i vår ras känns som något av det allra viktigaste. Jag hade också satt fram flera av hans avkommor på specialen - riktigt fina hundar. Jag vill ogärna använda unga hanar i avel och heller inte hanar som använts för mycket. Beck är sex år och har haft fem kullar. Han är hd-röntgad, ed-röntgad, ögonlyst och har genomgått tyroideaprov.

Det finns grädde på moset också. Mycket grädde i det här fallet, i form av en lång och mycket imponerande meritlista. Beckham köptes av sin ägare för att hon ville ha en hund att köra agility med. Hon lovade också uppfödaren att ställa ut honom med förhoppningen att få honom till champion. Hon har gjort båda delarna, alltid visat honom själv och gjort det fantastiskt bra. Här är ett axplock av meriter, med bilder och länkar till några videor:

Versatility Excellent (motsvarar ungefär vårt Allround Guld)

Agility:
Kvalificerad för Amerikanska Kennelklubbens nationella agilitymästerskap
MX (Master Agility Excellent), MXB (Master Bronze Agility), MXJ (Master Excellent Jumpers With Weaves), MXF (Master Agility Fast), TB2 (Time to Beat)
Jobbar på de sista meriterna för MACH (Master Agility Champion)
Vinnare av BCCA’s agilitymästerskap JWW 2015 (Jumpers with Weaves)

https://www.youtube.com/watch?v=Xu3Jp4AC21w

Vallning:
PT (Pre-trial tested)
En “pinne” i Started A Sheep

https://www.youtube.com/watch?v=uKM8tHsSSAg

Utställning:
BIR BCCA National Specialty 2012 (domare Sue O’Brien, Sammara)
BIR NCBCF Regional Specialty 2013 (domare Alice Bixler, Bedlam)
BIR NCBCF Regional Specialty 2015 (domare Charlotte Laning Vrethammar, Old Smuggler’s)
Award of Merit NCBCF Regional Specialty 2014 (domare Ian Copus, Rallentando)
Select Dog NWBCC Regional Specialty 2014 (domare Sharon Ipser, Wigglesworth)
Award of Merit NWBCC Regional Specialty 2015 (domare Ian Copus, Rallentando)
Award of Merit BCCA National Specialty 2015 (domare Gail Miller Bisher, Gaymardon)
Många BIR och grupplaceringar inkl BIG-1.

Övrigt:
“Pinnar” i lydnad och rallylydnad
Canine Good Citizen (CGC) och Therapy Dog International (TDI)

Ch Spindrift Bend it
Like Beckham

Ch Nonesuch H'Air Jordan

Ch Nonesuch Arlin Too Much Fun
Ch Nonesuch Unchained Melody

Ch Spindrift Something
About Mary

Ch Highlander Wildest Dreams
Ch Spindrift Charmed I'm Sure

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good
Fellow
Potterdale Star Attraction
Ch Alistair's Cheek to Cheek

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker

Valpbilderna nedan föreställer valpar vi haft genom åren.