Valpar och valpplaner

Vi planerar en kull beardisvalpar som, om allt går som det ska, beräknas födas någon gång tidig vår 2018. Det här är lite extra roligt för mig, för jag har ångrat att jag inte behöll någon valp i kullen jag hade 2013. Det blev så härliga, stabila och trevliga valpar. Till stor glädje för mig har jag nu fått löfte om att låna hem en av dem, nämligen Old Smuggler's June Monsoon - "Kiara" - för en kull valpar! Kiara är inte bara en snygg tik, hon har också ett stabilt och fint temperament, vilket hon har visat då hon genomfört BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund) med skott, gjort ett godkänt vallanlagstest och ett godkänt anlagsprov i viltspår. Hon är hd-röntgad med A-höfter och är DNA-testad och fri från CEA (collie eye anomaly.)
När jag fick löfte om att låna henne visste jag nästan genast vilken hane jag var intresserad av att använda. "James" - Old Highland's Joyful Joker är en hane jag såg som ung och tyckte om redan då. Sen har han funnits i bakhuvudet i många år. Nu är han tio år fyllda - frisk och fertil. Jag tycker om att använda äldre hanar av många anledningar - en är naturligtvis att man vet så mycket mer om dem än om en ung hane. James har bara haft tre kullar, vilket för mig är ytterligare en fördel. Även han har A-höfter. Han är en stabil och mycket trevlig hane. En liten extra bonus med James är att han går tillbaka på en tik från mig - Ch Old Smuggler's On High Heels, född 1993.
Kiara beräknas löpa i december, vilket skulle betyda valpar i februari. Är du intresserad av en valp är du självklart välkommen att höra av dig.
Jag vill också passa på att tacka Kiaras ägare - Maria Krång och Koffe Johansson för att de låter mig låna deras mycket älskade Kiara!

Old Highland's
Joyful Joker

Ch Woolpack's James Dean

Ch Alistair's Master of the Game
Ch Woolpack's Zweetie Pie

Ch Old Highland's
Flower-Power Peace

Ch Woolpack's No Matter What
Old Highland's Dreams of Adventure

Old Smuggler's
June Monsoon

Ch Goonie's Highlander Lad Ch Firstone Aus Dem Elbe Urstromtal
Goonie's Golly Miss Mollie

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker

2017:
Årets valpar har flyttat hem till sina nya familjer. Vi har inga planer för fler kullar under 2017 tyvärr. 
Tintins valpar födda 14 februari 2017. Sju fina, kraftiga valpar - tre hanar och fyra tikar. Vi hade en lång väntelista så alla var bokade innan de föddes och har åkt till sina nya hem - förutom en liten Mymlan som stannat hos oss! 

Nästa kull planeras till våren 2017 då Tintin - Old Smuggler's Tickled Pink - förhoppningsvis kommer att få sin andra kull. Hon är parad med Ch Beastly's Tweed Kettle, även kallad "Hugo" och valparna bör födas kring 17 februari 2017. Hugo uppfyller de viktigaste av mina kriterier; han är sju år gammal  (inte för ung), han har bara använts till en kull tidigare (ingen "matador"), han har en trygg och trevlig mentalitet och han har en stamtavla som erbjuder lite annorlunda linjer än majoriteten av hanarna i Sverige. Hugo är också en mycket snygg hane som kompletterar Tintin väl. Han är internationell, svensk och norsk utställningschampion. Både Hugo och Tintin har genomgått BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) med skott och är hd-röntgade med resultat A. Tintins kullbror Old Smuggler's On Cloud Nine "Pilsner" toppar för närvarande SBC:s agilitylista.  Om du vill läsa mer om Hugo hänvisar jag till hans ägares hemsida: http://beardedcolliesbythesea.blogspot.se/p/hugo.html
Stamtavla på valparna nedan, inavelskoefficient enligt SKK's avelsdata (5 generationer) 0,6%. Räknat på 10 generationer (vilket ger betydligt mer information) blir valparnas inavelskoefficient 9,3% vilket är mycket lågt för vår ras.
Fler bilder på Hugo finns under stamtavlan!
I kullen väntas antingen svarta och bruna valpar, alternativt samtliga fyra färger. Kullen beräknas födas i mitten av februari 2017. Om du vill ställa dig i kö för en valp är du välkommen att kontakta mig på mail charlotte@oldsmuggler.se eller slå en signal på 072-317 60 22.

Ch Beastly's Tweed
Kettle

Ch No-Nonsense's
Baronbyron

Ch No-Nonsense's Xiebert
Thuja Vom Schavolliehof

Ch Beastly's Never Mind

Ch Breaksea Norwegian Wood
Beastly's Tomorrow Never Knows

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good
Fellow
Potterdale Star Attraction
Ch Alistair's Cheek to Cheek

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker
2016:
Den efterlängtade kullen är född!  Den 20 februari 2016 nedkom Tintin -  Tintin - Old Smuggler's Tickled Pink - med sex valpar. Den sistfödde klarade sig tyvärr inte, men vi har fem fina valpar! Pappa är Ch Spindrift Bend it Like Beckham (se nedan!) från USA och parningen har skett med insemination med frusen sperma. Alla valparna har åkt till sina nya hem förutom, naturligtvis, de två som stannar hos oss!

Jag hade förmånen att få döma en special i USA i juni och i en stor och mycket fin championklass stod en blå hane. Stolt, vänlig, vacker och precis lagom av allting. För mig var han ett självklart val för BIR och naturligtvis var jag mycket nyfiken på vem han var när jag dömt klart. Han hette MBISS GCH Spindrift Bend It Like Beckham PT MX MXB MXJ MJB MXF T2B2 PD SPS SPJ SPG SPK SPR CL1-H TDI CGC VX och jag var alltså inte precis den första som "hittat" honom. Beckham är uppfödd av Pam Harris, Spindrift och ägd av Shannon Smart.

Att välja en hane till BIR på en stor utställning är en sak, att vilja använda den i avel är en annan. Väl åter i Sverige började jag fundera och allting kändes bra. Han är en vänlig, trygg och stabil hund. Jag känner till de flesta hundarna i hans stamtavla, framförallt på fädernet. Han har ett par linjer bakom sig som går tillbaka på de tidiga importerna till USA och bidrar på det viset med gener som tidigare inte funnits i Sverige, vilket i vår ras känns som något av det allra viktigaste. Jag hade också satt fram flera av hans avkommor på specialen - riktigt fina hundar. Jag vill ogärna använda unga hanar i avel och heller inte hanar som använts för mycket. Beck är sex år och har haft fem kullar. Han är hd-röntgad, ed-röntgad, ögonlyst och har genomgått tyroideaprov.

Det finns grädde på moset också. Mycket grädde i det här fallet, i form av en lång och mycket imponerande meritlista. Beckham köptes av sin ägare för att hon ville ha en hund att köra agility med. Hon lovade också uppfödaren att ställa ut honom med förhoppningen att få honom till champion. Hon har gjort båda delarna, alltid visat honom själv och gjort det fantastiskt bra. Här är ett axplock av meriter, med bilder och länkar till några videor:

Versatility Excellent (motsvarar ungefär vårt Allround Guld)

Agility:
Kvalificerad för Amerikanska Kennelklubbens nationella agilitymästerskap
MX (Master Agility Excellent), MXB (Master Bronze Agility), MXJ (Master Excellent Jumpers With Weaves), MXF (Master Agility Fast), TB2 (Time to Beat)
Jobbar på de sista meriterna för MACH (Master Agility Champion)
Vinnare av BCCA’s agilitymästerskap JWW 2015 (Jumpers with Weaves)

https://www.youtube.com/watch?v=Xu3Jp4AC21w

Vallning:
PT (Pre-trial tested)
En “pinne” i Started A Sheep

https://www.youtube.com/watch?v=uKM8tHsSSAg

Utställning:
BIR BCCA National Specialty 2012 (domare Sue O’Brien, Sammara)
BIR NCBCF Regional Specialty 2013 (domare Alice Bixler, Bedlam)
BIR NCBCF Regional Specialty 2015 (domare Charlotte Laning Vrethammar, Old Smuggler’s)
Award of Merit NCBCF Regional Specialty 2014 (domare Ian Copus, Rallentando)
Select Dog NWBCC Regional Specialty 2014 (domare Sharon Ipser, Wigglesworth)
Award of Merit NWBCC Regional Specialty 2015 (domare Ian Copus, Rallentando)
Award of Merit BCCA National Specialty 2015 (domare Gail Miller Bisher, Gaymardon)
Många BIR och grupplaceringar inkl BIG-1.

Övrigt:
“Pinnar” i lydnad och rallylydnad
Canine Good Citizen (CGC) och Therapy Dog International (TDI)

Ch Spindrift Bend it
Like Beckham

Ch Nonesuch H'Air Jordan

Ch Nonesuch Arlin Too Much Fun
Ch Nonesuch Unchained Melody

Ch Spindrift Something
About Mary

Ch Highlander Wildest Dreams
Ch Spindrift Charmed I'm Sure

Old Smuggler's
Tickled Pink

Ch Alistair's Jolly Good
Fellow
Potterdale Star Attraction
Ch Alistair's Cheek to Cheek

Ch Old Smuggler's
Hat Trick

Ch Old Smuggler's Carob XS Baggage
Ch Old Smuggler's Firecracker

Valpbilderna nedan föreställer valpar vi haft genom åren.